Vi tyckte att 1 Maj var en bra dag att äta Palt,så vi for ner och handlade och laddade mentalt för den berömda "paltkoman".
Många har undrat hur man egentligen gör palt,och många blandar ihop palt med kroppkakor,vilket är en STOR synd..Dom kanske ser lika ut,men dom är långt ifrån lika i smak.
Så här kommer bilder på hur VI gör palt.Andra kanske gör på annat sätt och använder två sorters mjöl osv,men som sagt detta är vårt sätt,vilket vi tycker är godast.
Det tråkigaste momentet när man gör palt kan vara att skala massa potatisar.
Då är det jättebra att ha en egen "Per Morberg" i köket som gärna gör det.
Snabb som en vessla är han när han skalar.
Mycket fläsk hör till palten.Rimmat sidfläsk är bra.
Potatisen ska malas,vilket kan vara ganska tungt.
Ibland önskar vi att vi hade en elektrisk kvarn,men det känns som lite fusk på nåt vis..Palt ska kämpas fram..
Ja,just det..Potatisen ska vara RÅ när man malar.Maler? Vad heter det?
Just malmomentet är som sagt ganska tungt,så då är det bra att ha en stark och malvillig man i huset..
Sen saltar man den malda potatisen.Ganska mycket salt ska det vara,men inte så mycket som syns här..Resten saltar man vattnet där palten sen ska kokas med.
Det är så svårt att säga hur mycket mjöl man ska använda..Man lär sig och går efter känslan.
Vissa pysslar bollar med händerna och sätter i tärnat fläsk inuti,men jag tycker det är klibbigt att kladda och så gillar vi bättre att ha fläsket på sidan om palten,så jag brukar ta en slev och klicka i lagom stora klickar i vattnet.
Att dom inte blir runda spelar just ingen roll.
Exakt tid som dom ska koka är också svårt att säga.När dom flyter upp och sen en stund till brukar vara lagom..Det där är också på känsla..Och så kan man ta upp en o kolla om den är färdig rakt igenom.Färdig=inga råa potatisbitar,och inte mjölig.
Fläsket ska stekas och man får gärna överdriva med smör i pannan..Stekpannan alltså.
När dom är klara så tar man lingonsylt,fläsk,smör och kall mjölk,och så äter man,å äter,å äter.
Och efter man ätit så gör man inte så mycket mer,för då hamnar man ofta i Paltkoma och det är fasen ingen dans på rosor,men lätt värt det.
OM det finns palt kvar dagen efter så tärnar man den och steker den,och har sylt,fläsk o smör till.
Det är mycket gott med stekt palt..
3 kommentarer:
Mmm... Ser så jeffla gott ut. Ska genast be gubben att prova receptet!
Ja,det är sjukt gott.
Eller det är så att antingen älskar man dom eller avskyr.
Micke var livrädd första gången jag gjorde för han tyckte dom såg så äckliga ut,men han blev fast direkt :)
jag kommer aldrig klara att laga palt själv...klarar ju inte ens riva potatis till raggmunk..suck..palt-drömmer/Birgitta
Skicka en kommentar