lördag 3 september 2011

Plommonsylt.

Hittade ett recept på plommonsylt, och det finns ju massor med plommon här ute så det ska vi nog testa att göra nån dag.

Plommonsylt
4 liter (2 kg) plommon, reine-claude eller mirabeller
1,5 kg syltsocker eller vanligt socker
5 dl vatten
Tillagning
1. Rensa och skölj plommonen.
2. Koka upp en stor kastrull med hälften vatten.
3. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
4. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
5. Dela dem och ta ut kärnorna. Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
6. Koka ihop socker och vatten i en stor kastrull under omrörning i ca 5 minuter till en simmig sockerlag.
7. Sänk till medelvärme och tillsätt plommonen. Värm sakta och koka på låg värme i 15 minuter - skaka runt plommonen försiktigt i kastrullen.
8. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
9. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt. Förr hälde man paraffin över sylten innan de förslöts. Men nu finns det ju diskmaskin och täta lock.
10. Förvara sylten svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.



Inga kommentarer: