lördag 25 februari 2012

Räktorn och Broccoli/skinkpaj.

Vill dela med mig av ett par jättesmarriga recept.

RÄKTORN ( fått receptet av Evelina)
Antal portioner: 6

12 st vitt formbröd
2 dl creme frachie (vanlig)
2 msk majonnäs
3 msk kaviar (typ Kalles)
1 st rödlök (finhackad)
c:a 5 cm purjolök (finhackad)
3 msk dill (finhackad)
1 burk svart stenbitsrom
1 st citron
30 st räkor (eller färdigskalade i lake)
75 g ostkrokar

Gör så här:
1. Till ett räktorn – tryck ut 4 st brödrundlar med ett glas (jag använde ett ganska smalt glas och tryckte ut 3 st rundlar, man blir ganska mätt annars)
2. Vispa creme fraichen så att den tjocknar, tillsätt majonnäs, kaviar, dill, rödlök och purjolök – rör om.
3. Smöra smeten på bröden och bygg ett torn med smet mellan och på utsidan. Låt stå kallt i c:a 15 min.
4. Krossa ostkrokarna, lägg dem i en plastpåse och kavla så att de finkrossas. Rulla ”tornen” i ostkrokekrosset.
5. Garnera med räkor, stenbitsrom, citron och lite dill. Och en hel ostkrok som pricken över i:et om du vill

Smarrigt värre.


Och så gjorde vi en paj.
En påse fryst broccoli, som tinas upp och skärs i mindre bitar. ( låt vattnet rinna av ordentligt)
Helst ska det vara färsk broccoli, men dom hade inga fina igår så..
En förpackning rökt skinka ( sån skivad påläggsskinka) Kokt funkar nog också om man vill.Strimla den och blanda med broccolin.
Smörj en form och lägg i lätt utkavlade smördegsplattor i den. Finns förpackningar med färdiga plattor i frysdisken att köpa. Smidigt och bra.
Lägg i broccoli/skinkan.
Gör en "stanning" så här:
2 dl keso
2 dl Creme fraiche
3 ägg ( vispas först i en egen skål)
En påse riven ost av den smak man gillar bäst.
En skvätt mjölk, ca 1-1,2 dl.
Lite salt o peppar.
Blanda allt och häll det över broccoli/skinkan.
Jag skar små strimlor av överbliven smördeg och dekorerade pajen med.
In i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Det där ser man när det är klart.
Just denna "stanning" är så god, det var den jag använde när jag gjorde dessa minipajer till Syrrans Bröllop -----> http://cattastrofcatt.blogspot.com/2011/08/nu-har-jag-pajat-klart.html
man kan ju exprimentera med alla möjliga olika fyllningar efter tycke och smak.


Denna paj smakar gott både varm och kall och vi har kvar massor så idag behöver vi inte tänka på matlagning.
Image and video hosting by TinyPic

Inga kommentarer: